operatie diep flap

De dag van de operatie

Het is woensdagochtend 1 juni, 6.00. Ik lig in het bed van mijn nichtje Livia. Om praktische redenen logeer ik daar vannacht. Ik heb niet heel lekker geslapen. Ik ben al dagen hees en vannacht moest ik ineens ook nog enorm hoesten. Uiteraard getest, maar negatief.
Mijn zus Margreet steekt haar hoofd om de hoek. Dé dag, zo lang op gewacht, gaat beginnen.

de diep flap operatie in het Erasmus
Waarom ik deze operatie onderga, lees je in dit oude blogbericht: Over het brca gen..

De voorbereidingen

Ik douche nog even en drink nog een paar slokken thee. Ik ben zenuwachtig, maar niet al te erg. Mijn stem is er weer een beetje. Alsof het zo moet zijn.
Mijn oudste zus Annelies komt om 6.45 binnen. Ineens is het echt. Het gaat echt gebeuren vandaag en ik krijg een zenuw kriebel in mijn buik.
Met zijn drieën rijden we naar Rotterdam. Wat bijzonder en zo fijn dat mijn zussen bij me zijn. Aangekomen in het ziekenhuis, worden we al snel naar mijn kamer gebracht. De plastisch chirurg komt binnen om me af te tekenen. Hij vertelt dat hij op de fiets naar zijn werk ging vanmorgen en we kletsen over hoe het een heerlijk zonnige dag is, terwijl de Edding stift lijnen op mijn lijf worden gezet en ik de geur van de stift opsnuif.
Ik krijg een blauw jurkje aan en na wat vragen, ga ik al richting de operatiekamer.
Ik zeg mijn zussen gedag en voel me rustig worden als we onderweg zijn. Terwijl ik klets met de verplegers, valt ineens weer mijn stem weg. Ik zeg maar dat het stress is, al voel ik niet heel veel stress.
Ik ben de eerste die aankomt. Ik lig lekker en kijk naar alle dokters en verplegers die voorbij komen en van alles regelen.
Langzaamaan druppelen er steeds meer patiënten binnen. Ik lig op een rij met zo’n 8 oudere mannen. Ik vraag me af waarvoor iedereen hier komt vandaag. Ondertussen rek ik mijn benen en doe ik maar wat spieroefeningen voor mijn benen. Nu kan ik alles nog en een beetje beweging is vast goed. Tot in de vroege avond zal ik stil liggen en na de operatie zal ik zeker niet mobiel zijn.
Ik denk aan de jongens, die nu onderweg naar school zijn, maar druk die gedachte gelijk weg. Als ik aan hen denk, moet ik huilen en dus focus ik maar op mezelf, die oude mannen om me heen en al het personeel dat druk bezig is.

De operatie

En daar ga ik naar de operatie kamer. Het infuus prikken gaat in 1 keer goed. Gelukkig, want dat gaat vaak anders. Er staan al heel wat mensen klaar, uiteraard de plastisch chirurg. Ik mis dokter K, maar ze gaan toch al beginnen. Iedereen vertelt wie ze zijn en wat hun functie is. Als ze klaar zijn komt dokter K. binnen. Fijn om een bekend gezicht te zien.
Ze praat me moed in en zegt dat ze me dapper vindt na de hele rollercoaster van de afgelopen 2 jaar. Ondertussen zegt de anesthesist dat het slaapmiddel onderweg is. Ik voel het mijn arm in gaan, klets lekker verder en voel het een paar tellen later door mijn lijf. Het voelt als een algehele ontspanning. Ik ben onder zeil, voordat ik er erg in heb.

Twee nieuwe borsten en een nieuwe buik

Rond 18.30 word ik weer wakker. Bij eerdere operaties vond ik dit een naar moment. Nu niet. Ik ben wat suf maar check wat er allemaal gebeurt. Ik zie dat het niet meer zo vol ligt als vanmorgen.
De dame zegt dat het goed gaat met me. Dat is fijn om te horen.
Na een tijdje mag ik weer terug naar mijn kamer. Daar zijn moeder en 2 zussen. Wat lief dat ze er weer zijn.
Ik hoor dat de diep flap operatie goed is gegaan. Maar dat het toch wat anders liep, dan vooraf werd gedacht. Helaas hebben ze allebei de rechte buikspieren moeten verwijderen, om die vaten te gebruiken in de borsten. En daarom is er ook een matje geplaatst. Het is geen diep flap operatie, maar een tram flap operatie geworden.
Ik merk dat ik het allemaal wel prima vind en al blij ben, dat het ondanks dat het iets anders is gelopen, wel is gelukt.

De komende dagen krijg ik ieder uur controle, zal ik mijn nieuwe lijf gaan bekijken en zal het pittig zijn. Je leest verder in het volgende blog.


Op dit blog maak ik gebruik van affiliate links. Als jij iets koopt door te klikken op de link van bijvoorbeeld Bol.com, dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Uiteraard kost het jou niks extra, maar help je mij om dit blog verder te laten groeien! Alvast dank!

Andere Blogs lezen:
Besparen op je online aankopen
Ramen zemen zonder strepen